ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Ισχυρά κέρδη και ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ

Μυτιληναίος: Ισχυρά κέρδη και ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το φράγμα του κύκλου εργασιών των 2 δισ. ευρώ έσπασε για πρώτη φορά η Μυτιληναίος, με την εισηγμένη να διαβεβαιώνει για την ισχυρή οικονομική θέση της απέναντι στο αβέβαιο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 τα οποία κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το 2018. Ετσι, ο κύκλος εργασιών ήταν υψηλότερος κατά 47,8% αφού εκτινάχθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ από 1,5 δισ., ενώ και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 313,2 εκατ. έναντι 283,6 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα καθαρά κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 144,9 εκατ. έναντι 141,2 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη πέτυχε, επίσης, να μειώσει και κατά 22 εκατ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό και συγκεκριμένα στα 421 εκατ. από 443 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων η διοίκηση προτείνει μέρισμα στους μετόχους 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, χαρακτήρισε το 2019 «μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι για «πρώτη φορά ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ». Κατά τον ίδιο, η άνοδος κατά 50% του κύκλου εργασιών «αποδεικνύει την ικανότητά μας να συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε παρά τις δυσκολίες στον κλάδο της μεταλλουργίας». «Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ποιότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, το οποίο σταθερά μας παρέχει τη δυνατότητα να παράγουμε σημαντικές ταμειακές ροές σε όλες τις φάσεις του οικονομικού κύκλου. Επιπρόσθετα», τονίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, «η επιτυχία της έκδοσης του πρώτου ευρωπαϊκού ομολόγου αποδεικνύει την ελκυστικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εισηγμένης, η άνοδος του κύκλου εργασιών προέρχεται κυρίως από την ισχυρή ανάπτυξη του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εμπορίας Φυσικού Αερίου.

Η αύξηση επίσης των EBITDA αποδίδεται στην αυξημένη απόδοση του προαναφερόμενου τομέα, στη διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας της Μεταλλουργίας, παρά το περιβάλλον χαμηλών τιμών, όπως επίσης και της θετικής συνεισφοράς του νέου τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ο οποίος το 2019 αποτελούσε μέρος του Τομέα Ολοκληρωμένων Εργων και Υποδομών.

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κατασκευής του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, μιας επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος θα έχει ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη επέκταση της μονάδας αλουμίνας, η εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαία κινεζική εταιρεία, για την ολοκλήρωση της τεχνικής μελέτης. Ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης στην Κίνα με την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει προκύψει καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης, η οποία επιφέρει αντίστοιχη καθυστέρηση στις διαδικασίες της Μυτιληναίος σχετικά με τη λήψη οριστικής απόφασης για την εν λόγω επένδυση. Στη βάση αυτή η εταιρεία θα παράσχει ενημέρωση σχετικά με νεότερες εξελίξεις.

Η εισηγμένη, αναφορικά με τις προοπτικές για το 2020, κάνει λόγο για ένα αβέβαιο παγκοσμίως οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διοίκηση κάνει γνωστό ότι εκτός από τη συνεχιζόμενη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου λόγω του ιού, επανεξετάζει το επενδυτικό της πλάνο, όπου κρίνεται σκόπιμο, ώστε να διατηρήσει την ισχυρή οικονομική της θέση. Διαβεβαιώνει όμως ότι σήμερα διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό με χαμηλό συντελεστή μόχλευσης και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι και τα μέσα του 2022. Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν σημαντική προστασία και ευελιξία σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ