ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία

Σταϊκούρας: Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία
ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει στο έπακρο την ευελιξία που της δίνουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας στο OPEN, πως για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. «Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία», είπε σχετικά. Ακολούθως έδωσε μεγάλο βάρος στην ρευστότητα των επιχειρήσεων και στους τρόπους στήριξη τους. Ως τρίτη προτεραιότητα έθεσε την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων των πληττόμενων κλάδων και ως τέταρτη προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει στο συμβούλιο την προσωρινή αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, ο κ. Σταϊκούρας αποτίμησε θετικά τη συγκεκριμένη κίνηση. «Η απόφαση αυτή διευρύνει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάθε χώρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε σχετικά.

Στη βάση αυτή επανέλαβε πως η Ελλάδα πέτυχε στο τελευταίο Eurogroup να μην ισχύει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά την κρίση της πανδημίας και του προσφυγικού να εξαιρείται από τον υπολογισμό του οποίου νέου πρωτογενούς αποτελέσματος.

Ο υπουργός δεν εξωράισε καταστάσεις και παραδέχθηκε πως η ταμειακή εικόνα του προϋπολογισμού είναι ήδη επιβαρυμένη τον Μάρτιο και θα επιδεινωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όπως τόνισε, από τη μια θα υπάρξουν απώλειες φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και λόγω της κατάστασης της οικονομίας, αλλά και λόγω των αναστολών πληρωμών και από την άλλη αύξηση δαπανών, καθώς η Πολιτεία κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να επικουρήσει την ελληνική κοινωνία, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση επιτρέπει στο Δημόσιο να πορευτεί μέχρι αρχές Ιουνίου χωρίς να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας και ότι υπάρχει σε αυτό (σ.σ. 31 δισ. ευρώ).

Στο σημείο αυτό ο υπουργός αποσαφήνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και θα συμπεριληφθούν στους υφιστάμενους 236 κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, αλλά και την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και νέοι κωδικοί. Ενδεικτικά ανέφερε πως στους νέους ΚΑΔ θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές, υπαίθριοι πάγκοι και αγορές, υπηρεσίες φωτορεπόρτερ, το λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η άσκηση αυτή είναι δυναμική και πως οι ΚΑΔ θα διευρυνθούν.

Τέλος, για το Δώρο Πάσχα επανέλαβε πως δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να το δώσουν μεταγενέστερα. «Το πότε θα το δώσουν είναι δικό τους θέμα. Ορίσαμε ως όριο το καλοκαίρι. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα όσοι μπορούν να το δώσουν σήμερα», είπε και ανέφερε πως σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας θα ξεκαθαρίζει πλήρως το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ