ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Δημόσιο περνά το κτίριο και τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Στο Δημόσιο περνά το κτίριο και τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Τροπολογία 60 σελίδων που αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Η τροπολογία προβλέπει την ενδυνάμωση των πηγών εσόδων του Μεγάρου , τη συμπίεση του κόστους προσωπικού και του μεταβλητού κόστους και την ενδυνάμωση της εμπορικής του λειτουργίας και της διοικητικής του οργάνωσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει ότι το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών περνά στο Δημόσιο. Προβλέπει δε την παραίτηση του Δημοσίου για 30 χρόνια από την είσπραξη τιμήματος ως ανταλλάγματος για την παραχώρηση κατά χρήση προς το Μέγαρο του ακινήτου. Στη βάση αυτή προβλέπει την απαλλαγή του Μεγάρου από κάθε φύσης τέλη και φόρους μεταβίβασης, μεταγραφής και παραχώρησης.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις προκαλείται εφάπαξ δαπάνη 14,3 εκατ., ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων λειτουργικών υποχρεώσεων του Μεγάρου και το Δημόσιο θα παραιτηθεί από το δικαίωμα αναγωγής έναντι του Οργανισμού του Μεγάρου για την αναζήτηση βεβαιωμένων οφειλών από την κατάπτωση εγγυήσεων το 2014 και το 2015 από δάνεια που έλαβε το Μέγαρο από την Εθνική και την ΕΤΕπ. Το ύψος των οφειλών αυτών είναι 43,41 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή του Μεγάρου από κάθε φύσης φόρους, τέλη εισφορές και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου για πράξεις που σχετίζονται με τις ανωτέρω δανειακές υποχρεώσεις.

Σε σχέση με τη λειτουργία του Μεγάρου η τροπολογία επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης από το Μέγαρο, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, καλλιτεχνικού, τεχνικού και προσωπικού ταξιθεσίας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Ακόμη, προβλέπει δαπάνη 390 χιλ. ευρώ ετησίως για την πρόσληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή και μέχρι 6 ακόμη προσώπων με απολαβές στο ύψος των Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Τέλος, προβλέπεται η κάλυψη από το Δημόσιο των εξόδων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ