ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Στήριξη έως 4 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τον ESM

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Στήριξη έως 4 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τον ESM
ΙΝΤΙΜΕ

Πτωτικά κινούνται στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τετάρτης οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο εξέτασε την αξιοποίηση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως μέσου άμυνας σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών λόγω του κορωνοϊού.

Η συμφωνία του Eurogroup, που θα σφραγιστεί αύριο σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών προβλέπει πως κάθε χώρα θα μπορεί να αντλήσει έως και 2% του ΑΕΠ της από τον ESM, εφόσον αυτό χρειαστεί. Στην περίπτωση της Ελλάδος αυτό θα σήμαινε άντληση 4 δισ. ευρώ περίπου.

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις αυτές, όπως προκύπτει από το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα. Αν και η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), δηλαδή η ελληνική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης των κρατικών ομολόγων, είναι σήμερα κλειστή λόγω της αργίας της 25η Μαρτίου, ωστόσο στις ξένες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης σημειώνονται αρκετές συναλλαγές.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,395%, 2,40% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,784%, 2,35%χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,380 %, 0,90% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, υποχωρεί σήμερα στις 268 μονάδες βάσης, από 276 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ