ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις πρώτες αγορές ελληνικών ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ - Κάθετη πτώση για το spread

Στις πρώτες αγορές ελληνικών ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ - Κάθετη πτώση για το spread
AP Photo/dpa,Arne Dedert

Σε αγορές ομολόγων συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ περίπου προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος απόκτησης χρεογράφων ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έγινε αισθητή από το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Το spead, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε σήμερα στις 194 μονάδες βάσης, από 266 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,54% από 2,41%στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση του πενταετούς χρεογράφου σημείωσε πτώση στο 1,15% από 1,91% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,61% από 2,43%.

Πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ελληνικών χρεογράφων που θα αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) είναι απροσδιόριστο, καθώς δεν ισχύει για το πρόγραμμα αυτό η «κλείδα» του 33%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία και συντονισμό του PEPP με την ηγεσία της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Φρανκφούρτη, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο συντονισμός γίνεται μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ