ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πολύτιμο χρόνο εξασφαλίζει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Κορωνοϊός: Πολύτιμο χρόνο εξασφαλίζει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/PATRICK SEEGER

Εξαιρετικά βοηθητικό για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τη διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει εισαγάγει η ΕΚΤ (Pandemic Emergency Purchase Programme – PPE) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε χθες στις 2:30 το μεσημέρι να αγοράζει, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Μέσα σε τρεις περίπου ώρες έκανε αγορές αξίας 150 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 180 λεπτά η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης και η απόδοση του πενταετούς κατά 80 μονάδες βάσης. Αλλά και το spead, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στις 194 μονάδες βάσης, από 266 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων ήλθε σε μια στιγμή που τα διεθνή ΜΜΕ εστίαζαν στις διαφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών επί του θέματος της έκδοσης κορωνο-ομολόγων, εξέλιξη που τροφοδότησε την αβεβαιότητα για τη διαχείριση της κρίσης.

Πιο σημαντικό ωστόσο από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι το αποτέλεσμα του PEPP στην πραγματική οικονομία, ήτοι το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν και άντλησαν χθες πάμφθηνη ρευστότητα από την ΕΚΤ, δίδοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό των ελληνικών χρεογράφων που θα αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πόσα ομόλογα θα είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά, για όσο αυτό διαρκέσει.

Σήμερα, είναι διαπραγματεύσιμο, δηλαδή δεν ανήκει σε επισήμους δανειστές (ESM, EFSF, ΔΕΝΤ) μόλις το 20% του ελληνικού χρέους, ήτοι ομόλογα αξίας 58 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών, περίπου τα 30 δισ. ευρώ ανήκουν σε επενδυτές που διακρατούν τα ομόλογα έως τη λήξη τους, ήτοι δεν θα τα εισφέρουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει πως στην ΕΚΤ μπορεί να προσφερθούν περίπου 28 δισ. ευρώ, από το μέρος του διαπραγματεύσιμου ελληνικού χρέους. Από αυτά, περίπου 10 με 11 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν μέσω των κρατικών χρεογράφων που διαθέτουν να αντλήσουν ρευστότητα έως και 11 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Αυτό αποτελεί μεγάλη ασφάλεια, καθώς τους επιτρέπει να μην έχουν εξάρτηση από τις εξελίξεις στην διατραπεζική αγορά και να είναι πιο οχυρωμένες από τις πιέσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός και κυρίως η πολιτική διαχείριση της κρίσης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πως θα αξιοποιηθεί από τις ελληνικές τράπεζες η ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ και πως θα μετατραπεί σε φθηνή χρηματοδότηση προς όφελος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ