ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πτώση 2% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση λόγω των περιορισμών βλέπει ο ΟΟΣΑ

Κορωνοϊός: Πτώση 2% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση λόγω των περιορισμών βλέπει ο ΟΟΣΑ
(AP Photo/Francois Mori)

Την εκτίμηση πως για κάθε ένα μήνα νέκρωσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown) για την ανάσχεση του κορωνοϊού προκύπτει απώλεια ΑΕΠ ύψους 2% για τις αναπτυγμένες χώρες, διατυπώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στην G20. Κατά τον ΟΟΣΑ η επίδραση των επιπτώσεων του κλεισίματος των επιχειρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου παραγωγής κατά 15% ή περισσότερο σε όλες τις προηγμένες οικονομίες.

Η ανάλυσή του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για εντονότερη δράση για την απορρόφηση του σοκ του κορωνοϊού και για μια πιο συντονισμένη αντίδραση των κυβερνήσεων. Βάρος δίνει αρχικά στην οικονομική ενίσχυση των συστημάτων υγείας και επιδημιολογίας, εν συνεχεία στο να αναπτυχθούν αποτελεσματικές νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, στο να αρθούν οι υφιστάμενοι εμπορικοί περιορισμοί, ιδίως όσον αφορά τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια, να παρασχεθεί υποστήριξη σε ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες και σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, να εφαρμοστούν βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη των εργαζομένων και των ανέργων - ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και μα κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες με ειδικά πακέτα στήριξης σε τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός. Στο σημείο αυτό ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως μόνο ο τομέας του τουρισμού αντιμετωπίζει σήμερα μείωση της παραγωγής κατά 70%.

«Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση. Αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά της πανδημίας, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα την οικονομική κανονικότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, προσθέτοντας πως «το υψηλό κόστος που επιβάλλουν σήμερα τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν πολύ πιο τραγικές συνέπειες και ακόμη χειρότερες επιπτώσεις για τις οικονομίες μας αύριο».

Σύμφωνα με τον Γκουρία, οι επιπτώσεις της κρίσης στο ΑΕΠ των χωρών θα εξαρτηθούν τελικά από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και η διάρκεια των αναστολών λειτουργίας, η έκταση της υποχώρησης της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και η ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές υποστήριξης.

Ο ΟΟΣΑ βλέπει πως το μεγαλύτερο κτύπημα στην παραγωγή το δέχονται το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ακινήτων. Όπως σημειώνει, η αναστολή των μεταφορών είναι σχετικά σημαντική σε ορισμένες χώρες, ενώ η μείωση των τουριστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής είναι σχετικά σημαντική για άλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ