ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννησης: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του

Επίδομα γέννησης: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του
Pixabay

Παρά τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, λόγω του κορωνοϊού, η καταβολή του επιδόματος γέννησης θα γίνει, όπως από την αρχή είχε προβλεφθεί, στις 31 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με πηγές του γραφείου της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας, του υφυπουργού Οικονομικών και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τροποποιούνται διαδικαστικού χαρακτήρα διατάξεις τής αρχικώς εκδοθείσας ΚΥΑ, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την τροποποίηση στο άρθρο 3, οι πολίτες, εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ και τα Κέντρα Κοινότητας, θα μπορούν πλέον να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και στους κατά τόπους δήμους, στις περιπτώσεις δήμων στους οποίους δεν λειτουργούν Κέντρα Κοινότητας.

Επιπλέον, στην τροποποιητική ΚΥΑ, προστίθεται ως υποβαλλόμενο δικαιολογητικό η έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής της αλλοδαπής σχετικά με το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του συζύγου ή του έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης, όταν κατοικεί στο εξωτερικό.

Στην ίδια απόφαση, επιβεβαιώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου των προθεσμιών για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καθώς και για την υποβολή δικαιολογητικών σε Κέντρα Κοινότητας και δήμους, όπως η αναστολή αυτή προβλέφθηκε στην από 11.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτονόητα, οι ενδιαφερόμενες μητέρες, παρά την ανωτέρω αναστολή, δεν εμποδίζονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς η ανωτέρω αναστολή προθεσμιών στοχεύει στη μη προσέλευσή τους σε Κέντρα Κοινότητας και δήμους για λόγους προστασίας από την επαπειλούμενη πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ