ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξετάζονται όλα τα δεδομένα» για τα 800 ευρώ στους επιστήμονες

«Εξετάζονται όλα τα δεδομένα» για τα 800 ευρώ στους επιστήμονες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εξετάζουμε συνολικά τις προτάσεις για την Οικονομία και την κοινωνία για τον μήνα Απρίλιο, που θα ανακοινώσουμε μέσα στην εβδομάδα, και εκεί περιλαμβάνονται και οι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές), δήλωναν αργά το βράδυ του Σαββάτου ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι θα ενταχθούν οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι στο καθεστώς ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα δεδομένα για όλους, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται ακόμη εκτός περιμέτρου βοήθειας.

Νωρίτερα, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ενημερωτικούς δικτυακούς τόπους ανέφεραν πως οι επιστημονικοί επαγγλεματκοί κλάδοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές) οδεύουν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης με τα 800 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλε-σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, όπου συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα.

600 ευρώ σε δύο δόσεις με voucher

Με βάση την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, οι επιστήμονες λαμβάνουν 600 ευρώ σε δύο δόσεις με voucher επιμόρφωσης, μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς.

Το πρόγραμμα αφορά στην άμεση στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχόμενους από έξι βασικούς κλάδους –δικηγόρων, γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού προσωπικού), μηχανικών/αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων/λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών- προχωρά η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, η κίνηση αυτή γίνεται δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατ., με επιταγή κατάρτισης (voucher) με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης.

«Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε πίσω το εξευτελιστικό κουπόνι για τους επιστήμονες

Ποιοι και πώς θα λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ

Αντίδραση ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά στην εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 ευρώ έκαστο) και την ίδια στιγμή διεκδικεί 11 ευνοϊκά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών.

Παράλληλα, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Δικηγόροι: «Εμπαιγμός» το voucher των 600 ευρώ - Προσφεύγουν για το επίδομα των 800

ΔΗΜΟΦΙΛΗ