ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Στις 2 Απριλίου ξεκινούν οι εγγραφές για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» 1 δισ. ευρώ

Κορωνοϊός: Στις 2 Απριλίου ξεκινούν οι εγγραφές για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» 1 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Από τις 2 έως τις 10 Απριλίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού να εγγραφούν στο Taxis για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ είναι η περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η λειτουργία του χρηματοδοτικού σχήματος συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία θα είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Η ενίσχυση θα χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (Taxis).

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - «τυποποιημένα», με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

«Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε από την πλευρά του πως η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Όπως εξήγησε, η χρηματοδότηση θα είναι χαμηλότοκη, πενταετής και το πρώτο έτος θα ισχύει περίοδος χαριτος.

Αναφορικά με την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων και το ύψος της χρηματοδότησης, ξεκαθάρισε ότι θα προκύπτουν τυποποιημένα από την ΑΑΔΕ μέσα π.χ από την σύγκριση του υφιστάμενου τζίρου τους με τον τζίρο του προηγούμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ