ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιες νέες κατηγορίες επαγγελματιών ωφελούνται από το τέταρτο πακέτο στήριξης

Κορωνοϊός: Ποιες νέες κατηγορίες επαγγελματιών ωφελούνται από το τέταρτο πακέτο στήριξης
ΙΝΤΙΜΕ

Τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τους επιστήμονες – Αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Όπως είπε ο Θ.Σκυλακάκης οι ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, ενώ οι υπόλοιποι καλύπτονται από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλα τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις στήριξης σε ειδικούς κλάδους, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, θα αφορούν στον τομέα της ενέργειας αλλά και στη δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Αναλυτικότερα σχετικά με το σύνολο των ΚΑΔ (περιλαμβανομένων και αυτών που ανακοινώθηκαν σήμερα) ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι καλύπτουν πλέον το 76% των επιχειρήσεων. Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν σήμερα και εντάσσονται από τον Απρίλιο στα μέτρα στήριξης είναι οι ακόλουθες:

Πρώτη κατηγορία: μεσιτικά γραφεία, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, κατασκευή ιστοσελίδων και διαδικτυακών πυλών, καθαρισμός κτιρίων και καθαριστήρια ρούχων, γενικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, λιανικό εμπόριο, υπαίθριες αγορές, δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων κλπ.

Δεύτερη κατηγορία: βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση, και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα είναι η 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον ΦΠΑ Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προυπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: εμπορία και διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για το κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.



Τα μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε νωρίτερα πακέτρο μέτρων προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία τον Απρίλιο. Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας περιλαμβάνει:

1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020. Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων. Η στήριξη με τη μορφή δανείου με χαμηλό επιτόκιο θα είναι 5ετης με ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 10 Απριλίου.

6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ. Αυτό απαιτείται διότι:

- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.



Το υπουργείο Ανάπτυξης

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στις πληρωμές.

Ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες.

Όπως είπε αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης

των επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαίου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ