ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος στην αξιολόγηση, αλλά απομένει δουλειά να γίνει

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος στην αξιολόγηση, αλλά απομένει δουλειά να γίνει
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ Europa

«Αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης. «Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και καποια δημοσιονομικά θέματα. Πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία και γι' αυτό περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει απ' όλες τις πλευρές» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η διαδικασία είναι εκτός τροχιάς, η πραγματικότητα είναι πως η διαδικασία συνεχίζεται και έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος.

«Υπήρχαν φήμες στον Τύπο ότι η διαδικασία είχε εκτροχιαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι λάθος», είπε χαρακτηριστικά

O κ. Ντάισελμπλουμ απηύθυνε και προειδοποίηση στην Πορτογαλία ότι η εκεί κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν χρειαστεί.

Θετικός και ο Μοσκοβισί

Πριν την έναρξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, την οποία συνεργάτες τους χαρακτήρισαν ως «προπαρασκευαστική».

Προσερχόμενος στο Eurogroup και ερωτηθείς για την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί είπε πως οι εργασίες προχωράνε καλά και ο διάλογος είναι εποικοδομητικός.

Όπως ανέφερε, η δουλειά σε «τεχνικό επίπεδο» συνεχίζεται, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν συνεχιστεί η πρόοδος -συγκεκριμένα στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στα δημοσιονομικά- οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν «σύντομα» στην Αθήνα, ήτοι «μέσα στις επόμενες μέρες».

Επίσης, σημείωσε ότι η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα επιτρέψει και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τέλος, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι «συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προχωράει».

Σόιμπλε: Οι αγορές είναι νευρικές για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα στις τράπεζες είναι «λίγο υπερβολική».

Σε σχόλιό του για την Πορτογαλία τόνισε ότι «θα τη συμβούλευε να μην εκτροχιασθεί από την οδό των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως είναι επικίνδυνο για τη Λισαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές.

«Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ