ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: 7μηνη παράταση και δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: 7μηνη παράταση και δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου
Pixabay

Παράταση επτά μηνών για την πληρωμή εισφορών Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2020 δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προβλέπει επίσης πως οι παραπάνω εισφορές δύναται να πληρωθούν σε 4 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Βάσει της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης οι πληττόμενοι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητών έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των παραπάνω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι εισφορές του Φεβρουαρίου - Μαρτίου εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9. Η η 2η δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τέλος Οκτωβρίου, η 3η έως τέλος Νοεμβρίου και η 4η δόση έως τέλος Δεκεμβρίου.

Αν καταβληθεί εκπρόθεσμα η δόση, τότε το σύνολό της θα προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Όσοι τηρούν τους όρους της ρύθμισης, θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας με ισχύ 2 μηνών.

Διαβάστε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ