ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δικαιούχοι της τετράμηνης αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων και έκπτωσης 25%

Οι δικαιούχοι της τετράμηνης αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων και έκπτωσης 25%
ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης φόρων και δόσεων ρυθμίσεων προς την εφορία, και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό αν δικαιούνται 4μηνη αναστολή για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή αν δικαιούνται την έκπτωση 25% στις οφειλές τους εάν τις πληρώσουν σήμερα.

Σήμερα θα ανακοινωθούν και οι νέοι ΚΑΔ που εντάσσονται στην τεράστια λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Βάσει των τριών πακέτων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις φορολογικές δηλώσεις ισχύουν τα παρακάτω:

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης παρέχεται έκπτωση 25% στις φορολογικές (πλην ΦΠΑ) υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις: Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων. Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες για εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους: Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επαγγέλματα που μπαίνουν στις λίστες ΚΑΔ τον Απρίλιο: Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που οφείλεται για τον Απρίλιο, θα έχουν έκπτωση 25% η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ