ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Οι επτά «εντολές» του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις τράπεζες

Κορωνοϊός: Οι επτά «εντολές» του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις τράπεζες
EPA/ JIM LO SCALZO

Επτά βασικές οδηγίες προς τις κεντρικές τράπεζες, τους εποπτικούς φορείς και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα προκειμένου να πορευθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο περιβάλλον αβεβαιότητας και πιέσεων που έχει προκληθεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, έδωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν και Αντίτια Ναράιν αναφέρεται πως οι οικονομικές αναταραχές του κορωνοϊού είναι δυνητικά πιο σοβαρές από αυτές που είχαν εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως επισημαίνουν «οι συνθήκες σε πολλές χώρες είναι εξίσου σοβαρές με το αρνητικό σενάριο των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που συνήθως χρησιμοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να αξιολογήσουν τη δύναμη των τραπεζικών τους συστημάτων».

Τα στελέχη του ΔΝΤ αποσαφηνίζουν πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα διαφορετικό είδος σοκ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιμετωπίσει οι σύγχρονες οικονομίες. «Από μία εβδομάδα στην άλλη, πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και τα κέρδη τους. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και αεροπλάνα όλα άδειασαν. Και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον απότομες απώλειες στα εισοδήματά τους και δυνητικά ευρείες πτωχεύσεις», αναφέρουν σχετικά.

Οι Τομπίας Άντριαν και Αντίτια Ναράιν σημειώνουν πως η πίεση στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται και οι αθετήσεις πληρωμών χρέους είναι προ των πυλών. «Πολλοί τώρα αναμένουν ένα σοκ στον χρηματοπιστωτικό τομέα παρόμοιο σε μέγεθος με την κρίση του 2008», σημειώνουν.

Στο σημείο αυτό τα στελέχη του ΔΝΤ υπογραμμίζουν πως οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοποιώντας τα διδάγματα της παρελθούσας οικονομικής κρίσης αύξησαν σημαντικά τα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα και την ποσότητα των τραπεζικών κεφαλαίων και της ρευστότητας και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα σχεδιασμένο να διατηρεί τα απαραίτητα αποθέματα ασφαλείας πάνω από το ελάχιστο, ώστε να τα χρησιμοποίει στους χαλεπούς καιρούς. Ωστόσο, σημειώνουν πως ανάλογα με τις συνθήκες πρέπει να επιδεικνύεται προσαρμοστικότητα. «Όπως και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, έτσι και οι εποπτικές αρχές των τραπεζών πρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη και έκτακτη κατάσταση», σημειώνουν εμφατικά.

Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ έδωσε τις εξής επτά βασικές οδηγίες σε επόπτες και διοικήσεις τραπεζών για την πορεία προς τα εμπρός.:

  • Μην αλλάζετε τους κανόνες. Κάνοντας αυτό στη μέση μιας κρίσης είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγαλύτερη σύγχυση. Παγώστε τις όποιες νέες πρωτοβουλίες. Οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στις βασικές τους λειτουργίες, δεδομένων των αυξημένων δυσχερειών στην εξ αποστάσεως διεξαγωγή τέτοιων πράξεων.
  • Χρησιμοποιήστε τα αποθεματικά ασφαλείας. Οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν με σαφήνεια ότι τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας πρέπει να υποστηρίζουν τη συνέχιση του δανεισμού, χωρίς δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία των τραπεζών.
  • Ενθάρρυνση για αναδιαρθρώσεις δανείων. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν με σαφήνεια τις τράπεζες για την ενεργητική αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου ειδικά σε δανειολήπτες και τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από το σοβαρό αλλά προσωρινό σοκ. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζουν στις τράπεζες την ευέλικτη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και τα λογιστικά πρότυπα απομείωσης που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές.
  • Μην κρύβετε τις απώλειες. Οι τράπεζες, οι επενδυτές, οι μέτοχοι και ακόμη και οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν μέρος του βάρους. Η διαφάνεια βοηθά στην προετοιμασία όλων των ενδιαφερομένων. Οι εκπλήξεις επιδεινώνουν την ανταπόκρισή τους, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.
  • Να διευκρινιστεί η κανονιστική αντιμετώπιση των μέτρων στήριξης. Να υπάρχει σαφήνεια για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά μέτρα, όπως κρατικές εγγυήσεις, ενισχύσεις ρευστότητας και επιδοτήσεις.
  • Ενίσχυση της επικοινωνίας. Ενθάρρυνση του διαρκούς διαλόγου μεταξύ των εποπτικών αρχών και των τραπεζών, ιδίως σε αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση εξ αποστάσεως εργασίας.
  • Διασυνοριακός συντονισμός. Ο ευρύς συντονισμός μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών σε διεθνές επίπεδο είναι επιτακτικός. Αυτή η κρίση θα περάσει, αλλά οι επιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να ρυθμιστούν. Η διατήρηση της ακεραιότητας του διεθνούς πλαισίου είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ