ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν για να αντέξει η Ευρώπη την κρίση του κορωνοϊού

Το «σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν για να αντέξει η Ευρώπη την κρίση του κορωνοϊού
AP Photo

Το «δεύτερο πακέτο» βοήθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ευρώπης που δοκιμάζονται από την παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να υπογραμμίζει ότι «τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, θα τις θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια». 

 

Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πάρει την μορφή ενός Σχεδίου Μάρσαλ για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή θα χρειασθεί ταχείες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο γνωστό ως MFF είναι το ισχυρότερο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε την MFF κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης... Πολλοί μιλούν αυτήν την στιγμή για κάτι που αυτό το ονομάζει Σχέδιο Μάρσαλ. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το Σχέδιο Μάρσαλ που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ευρωπαϊκούς λαούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα αποτελεί εγγύηση για δάνεια ως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων για την υποστήριξη της απασχόλησης που εφαρμόζονται εξαιτίας των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λαμβάνουν δάνεια της ΕΕ «με ευνοϊκούς όρους» για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με την δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις των χωρών μελών για να διασώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη χρηματοδότηση των δανείων των κρατών μελών, η Κομισιόν θα δανεισθεί στις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επωφεληθούν από «χαμηλά κόστη δανεισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις, θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών μελών».

Η πρόταση θα παρουσιασθεί στις 7 Απριλίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι θα συνέλθουν σε τηλεδιάσκεψη.

Στήριξη σε αγρότες και ψαράδες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει ένα πλαίσιο μερικής απασχόλησης, την ευκολότερη χρηματοδότηση των αγροτών και των ψαράδων καθώς και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Η Κομισιόν αναμένει ότι η ΕΕ θα εισέλθει σε βαθειά ύφεση φέτος, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει πολύ την οικονομική δραστηριότητα στις 27 χώρες - μέλη της.

«Το βάθος και το εύρος της κρίσης απαιτούν μία απάντηση σε χωρίς προηγούμενο έκταση, ταχύτητα και αλληλεγγύη», αναφέρει εξάλλου η Επιτροπή σε έγγραφο που θα ανακοινώθηκε σημερα.

Για να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων από τις εταιρείες, όταν αυτές δεν έχουν αρκετή δουλειά, η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση από όλες τις χώρες της ΕΕ του πλαισίου της γερμανικής «kurzarbeit», με βάση το οποίο οι εργοδότες μειώνουν τις ώρες απασχόλησης και όχι τις θέσεις εργασίας και το κράτος θα πληρώνει τη διαφορά των μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν δαπάνες. Για τη χρηματοδότηση του πλαισίου αυτού η Επιτροπή θα δανεισθεί 100 δισ. ευρώ από τις αγορές έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την πιστοληπτική αξιολόγησή της ΑΑΑ και στη συνέχεια θα δανείσει φθηνά τις χώρες - μέλη, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο αξιόχρεο.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η Κομισιόν θα προτείνει, επίσης, την αύξηση των χρηματικών προκαταβολών στους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όπως και να τους δώσει περισσότερο χρόνο να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για στήριξη καθώς και περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των απαιτήσεων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εξαιρετική ευελιξία στη χρήση του ταμείου της για τη ναυτιλία και την αλιεία, ώστε να στηρίξει τους ψαράδες σε περιπτώσεις προσωρινής διακοπής της αλιείας.

Αναφέρεται, επίσης, στο έγγραφο ότι η Κομισιόν θα προτείνει την άρση κάθε απαιτούμενης συγχρηματοδότησης από τις χώρες για την απορρόφηση από αυτές ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή υποδομών, όπως αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και εγκαταστάσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, με τα έργα αυτά να πληρώνονται πλήρως από την ΕΕ. Χρήματα θα μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν μεταξύ των περιφερειών, σημειώνει το έγγραφο.

«Αυτή είναι μία πρωτοφανής κίνηση που αντανακλά την ανάγκη τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη των πολιτών τους αυτή τη στιγμή», τονίζεται στο έγγραφο για την απόφαση αυτή. Οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από τις 27 χώρες - μέλη, που ερίζουν για το βεληνεκές της στήριξης των οικονομιών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ