ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Προληπτική πιστωτική γραμμή «χαλαρών όρων» από τον ESM θα εξετάσει το Eurogroup

Κορωνοϊός: Προληπτική πιστωτική γραμμή «χαλαρών όρων» από τον ESM θα εξετάσει το Eurogroup
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά ο τρόπος «επιστράτευσης» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην κρίση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, δηλαδή στο EuroWorking Group, έχει καταδειχθεί διάθεση για συμφωνία επί μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, η οποία όμως δεν θα έχει καμία σχέση με την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL), η οποία χορηγείται στη βάση Μνημονίου και προαπαιτούμενων.

Ήδη διαφαίνεται πως αυτή η προληπτική πιστωτική γραμμή θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων, χωρίς αξιολογήσεις και προϋποθέσεις και το βασικότερο όλων θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους.

Μιλώντας σήμερα στην κρατική ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως το ζήτημα του κορωνο- ομολόγου δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων χωρών του Eurogroup και πως δίνεται βάρος στο μηχανισμό που θα αξιοποιεί με ταχύτητα τα κεφάλαια 410 δισ. ευρώ του ESM.

«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε - όπως συνήθως γίνεται - σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ εξηγώντας τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση από τον ESM ανέφερε τα εξής: «Διαφαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο ελαστικό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί, διότι αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη για την οικονομική κρίση».

Να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD δήλωσε πως ο ESM διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί πως εάν μια χώρα δηλώσει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα ακολουθήσει η επίσκεψη πολλών και διαφόρων τεχνοκρατικών επιτρόπων που θα σπαταλήσουν εβδομάδες συζητώντας για το πώς θα πρέπει να αλλάξει η χώρα την πολιτική της τα επόμενα χρόνια. Η βοήθεια πρέπει να δοθεί γρήγορα. Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να πηγαίνει για να κάνει πρώτα προτάσεις για το μέλλον, όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες», τόνισε.

Τέλος, να σημειωθεί πως και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ, ότι ο ESM πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση προς τα πληττόμενα κράτη με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και δίχως οι χώρες που υποφέρουν από την πανδημία του κορωνοϊού να «στιγματιστούν» από τη χορήγηση της συγκεκριμένης βοήθειας, δηλαδή να κινδυνέψουν να χαρακτηριστούν ως μη ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ