ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία

«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου Ρωσία και Σαουδική Αραβία
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Al Grillo, File)

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι «πολύ, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία που θα προβλέπει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι όλη η αγορά κατανοεί ότι αυτή η συμφωνία είναι σημαντική και θα φέρει σταθερότητα», δήλωσε στο CNBC ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας.

Ο Ντμίτριεφ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος πρότεινε συνδυασμένη περικοπή της παραγωγής πετρελαίου στο ύψος των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Ακόμη, σημείωσε πως η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τις αρχές των ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετέχουν και οι Αμερικανοί παραγωγοί στην προαναφερόμενη περικοπή της παραγωγής.

«Νομίζω ότι είναι η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που πρέπει να ενταχθούν στη συμφωνία για να σταθεροποιήσουν τις αγορές και να φέρουν σταθερότητα στον κόσμο που πρόκειται να δει πιθανώς τη μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών», ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του RDIF στο CNBC.

Αν και μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των συνεργαζομένων χωρών με βασικό θέμα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, πλέον είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Στον απόηχο της μεταφοράς της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στις αγορές της Ασίας, με το αμερικανικό West Texas Intermediate Crude να μειώνεται κατά 3,63% στα 27,31 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ να υποχωρεί κατά 2,05%, στα 33,41 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ