ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Θετικός ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ
AP Photo/dpa,Arne Dedert

Θετικά επέδρασαν και στην αγορά ομολόγων τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) σε συνδυασμό με την χθεσινή απόφαση για την αποδοχή τους από την ΕΚΤ ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, βελτιώνουν το προφίλ τους και ενισχύουν την εμπορευσιμότητα τους.

Έτσι στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 1,75% από 1,78% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 1,28% από 1,32% και του 15ετούς στο 1,83% από 1,86%

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,78% από 1,91% χθες έναντι -032% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,18% από 2,25%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το απόγευμα το ευρώ διαπραγματεύονταν στα 1,0868 δολάρια από τα 1,0879 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση για το πακέτο των οικονομικών μέτρων που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την κρίση του κορονοϊού, επηρέασε αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0871 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ