ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα στήριξη της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Νέα στήριξη της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
(AP Photo/Matt Dunham)

Σε «Λευκό Ιππότη» για την οικονομία της Βρετανίας αναδεικνύεται η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία αναγνωρίζοντας τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής και τις αδυναμίες στην πρόβλεψη των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, προχωρεί στην νομισματική χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης, καλύπτοντας το κόστος των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times με την κίνηση αυτή η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του νοσηλευόμενου Μπόρις Τζόνσον να μην ανατρέξει στις αγορές για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών που σχετίζονται με τον ιό, καθώς αυτές θα καλυφτούν από τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ήδη τριπλασιάσει το ποσό του χρέους που επιδιώκει να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Απρίλιο, από 15 δισ. στερλίνες που είχαν ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό της 11ης Μαρτίου, στα 45 δισ. μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα.

Η άντληση κεφαλαίων από την βρετανική κυβέρνηση διευκολύνεται, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δεσμευτεί να εκτυπώσει 200 δισ. στερλίνες για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για βρετανικά ομόλογα και να βελτιώσει τη ρευστότητα της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ