ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων δρομολογεί η Fed

Προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων δρομολογεί η Fed
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Τεράστια ένεση ρευστότητας 2,3 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση δήμων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η ρευστότητα αυτή θα διοχετευθεί μέσω συγκεκριμένων εργαλείων. Ένα από αυτά είναι το «Main Street Lending Fund» μεγέθους 600 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος είναι να προσφερθούν τετραετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκψν για έναν χρόνο.

Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα κρατήσουν μερίδιο 5%.

Επιπρόσθετα η Fed δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό για την απευθείας αγορά βραχυπρόθεσμων χρεογράφων 500 δισ. δολαρίων από πολιτείες, περιφέρειες και δήμους.

«Ο ρόλος της Fed είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορούμε σε αυτή την περίοδο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας, και οι δράσεις μας σήμερα θα βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη είναι όσο πιο ενεργητική γίνεται», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, θα είναι ισχυρή» ανέφερε σε ομιλία του στο Ινστιτούτου Brookings.«Μπήκαμε σε αυτή την ταραγμένη περίοδο με μια ισχυρή οικονομία και αυτή θα βοηθήσει την ανάκαμψη» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ