ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Προς επέκταση των οικονομικών μέτρων έως Μάιο – Ιούνιο

Κορωνοϊός: Προς επέκταση των οικονομικών μέτρων έως Μάιο – Ιούνιο
AP Photo

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν σήμερα, Σάββατο, λόγο για επέκταση των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να δώσει «ανάσα» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως παρατείνεται έως και τις 27 Απριλίου το «λουκέτο» στα εμπορικά καταστήματα. Όσον αφορά στην ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, όλα θα κριθούν από την εικόνα του… Πάσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε επανάληψη των οικονομικών μέτρων και τον Μάιο, σημειώνοντας, παράλληλα, πως το πακέτο μπορεί να είναι και διευρυμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή» είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.

Β.Κικίλιας: Τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν σταδιακά

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών».

Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Τέλος προανήγγειλε εκ νέου την ανακοίνωση εντός του Απριλίου στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, οι οποίες θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.

Για επέκταση των μέτρων τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση, έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, παράλληλα, αναφέρθηκε στην πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Έως και την Παρασκευή, είχαν υποβάλλει αίτηση περίπου 730.000 εργαζόμενοι και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 800.000, είπε.

Το επίδομα θα πληρωθεί στις 15 και στις 16 Απριλίου και γίνεται προσπάθεια, σημείωσε, να τηρηθούν οι ημερομηνίες.

Όλα θα κριθούν από την εικόνα του Πάσχα

Όσον αφορά στη χαλάρωση ή μη των περιοριστικών μέτρων, καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πόσο θα τα τηρήσουν οι πολίτες το Πάσχα.

Σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, και λίγα 24ωρα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, αν τα μέτρα περιορισμού τηρηθούν και συμπολίτες μας δεν θελήσουν να φύγουν με κάθε τρόπο εν όψει του Πάσχα, «σπάζοντας» την καραντίνα για να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και δεν κινδυνέψει η δημόσια υγεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τότε θα αργήσει η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος εξόδου από τα μέτρα.

Επομένως, όλα θα κριθούν από το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες το Πάσχα.

Δηλαδή, είτε οι κόποι που όλοι κάνουμε θα χαθούν, είτε όλοι μαζί θα αποτελέσουμε την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης. Αν γίνει αυτό τότε γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Παράταση στο «λουκέτο» στα καταστήματα

Παράλληλα, κλειστές έως τις ‪27 Απριλίου‬ θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ). Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.

Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

Επίσης δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ