ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μέχρι τον Ιούνιο θα χρησιμοποιηθούν 12 -14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μέχρι τον Ιούνιο θα χρησιμοποιηθούν 12 -14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Σε σταδιακή χρήση από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου έχει προχωρήσει από αυτό το μήνα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών έως το τέλη Ιουνίου αναμένεται να χρειαστούν περίπου 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Το ποσό αυτό αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβανομένων και των κλαδικών παρεμβάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυνητικά είναι αξιοποιήσιμο το σύνολο των 20 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφεραν «πάντα θέλεις να αφήσεις ένα απόθεμα», καθώς υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αλλά και χρήματα τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλες χρήσεις.

Επίσης υπάρχουν, όπως επεσήμαναν πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι λεγόμενες «προσαρμογές» και η κυκλική προσαρμογή στον υπολογισμό των πλεονασμάτων (διαφυγόντα έσοδα, προβλέψεις για επιδόματα ανεργίας κλπ). Βάσει αυτών των προσαρμογών μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πλεόνασμα.

Ειδικότερα για το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ, πηγές του ΥΠΟΙΚ, διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει θέμα να πειραχθεί και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ