ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες κατηγορίες εργαζομένων στους δικαιούχους

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες κατηγορίες εργαζομένων στους δικαιούχους
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αρκετές είναι οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που προστίθενται στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη. H ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους - όριο που πρόκειται να αυξηθεί στα 20 άτομα - άνοιξε σήμερα. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε ενημερωτικό διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για το σύνολο των έκτακτων νομοθετικών μέτρων του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, στους δικαιούχους των 800 ευρώ θα προστεθούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

  • Λατόμοι
  • Ασβεστοποιοί
  • Δασεργάτες
  • Ρητινοσυλλέκτες
  • Καπνεργάτες
  • Αγγειοπλάστες
  • Κεραμοποιοί
  • Πλινθοποιοί
  • Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
  • Μουσικοί και τραγουδιστές, μέλη των οικείων σωματείων
  • Ηθοποιοί
  • Υποδηματεργάτες
  • Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
  • Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου-θεάτρου
  • Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
  • Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου
  • Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
  • Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κλπ)
  • Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
  • Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις, μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
  • Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)
  • Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στο μητρώο Α, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου
  • Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ και, μάλιστα, σε συγκεκριμένο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τηρείται το μητρώο τους
  • Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί το υπουργείο Υγείας
  • Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας που έληξε στις 31.12.2019
  • Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ
  • Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ Ουρανούπολης Αγίου Όρους
  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στη ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
  • Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τις κατηγορίες, που προαναφέρθηκαν, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2020.

«Με αυτό ακριβώς το πλαίσιο των ειδικών κατηγοριών μισθωτών εργαζομένων, που παρουσιάζουν την ιδιορρυθμία ή να έχουν πολλούς εργοδότες ή να είναι εργοδότες του εαυτού τους, με ειδική διασταύρωση από τα αντίστοιχα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του e-ΕΦΚΑ και με τη βασική προϋπόθεση να μην έχουν λάβει το επίδομα τακτικής ανεργίας, εντάσσονται στα 800 ευρώ από την άλλη εβδομάδα. Και γι' αυτούς η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα» διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη.

Οι προϋποθέσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση 39162 ΕΞ 2020 για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε επιχειρήσεις, που πλήττονται από την κρίση του νέου κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι αρχικά το επίδομα θα καταβάλλονταν σε εταιρείες με έως πέντε εργαζομένους, αλλά τελικά το μέτρο επεκτάθηκε και σε εκείνες με έως 20 εργαζομένους. Βάσει της απόφασης δεν δίδεται σε κάθε μέτοχο/εταίρο ξεχωριστά, αλλά στο νομικό πρόσωπο και είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 24 Απριλίου. Η δυνατότητα σε εταιρείες με πάνω από 5 εργαζομένους για αίτηση θα δοθεί από την επόμενη Παρασκευή.

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις:

«Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19»

Άρθρο 1
Αποζημίωση ειδικού σκοπού

  1. Καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους οκτακοσίων (800) ευρώ, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών, από την 17η Μαρτίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2020, στους δικαιούχους του άρθρου 2 της παρούσας, που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
  2. Η αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άρθρο 2
Δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α’85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατ’ άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) και των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα και είναι σε ισχύ, και έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.03.2020 έναν από τους αναφερόμενους στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού

  1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
    α) η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός,
    β) η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020,
    γ) η επιχείρηση δεν είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020,
    δ) για επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31-3-2019, να μην έχουν υποβάλει, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ’όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020, ε) δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.
  2. Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή μέχρι τη λήξη του χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 1, καθώς και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη του ως άνω χρονικού διαστήματος, η αποζημίωση είναι επιστρεπτέα κατά τις κείμενες διατάξεις. Ο έλεγχος της τήρησης της παρούσας παραγράφου πραγματοποιείται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Άρθρο 4
Διαδικασία υποβολής και χορήγησης της αποζημίωσης

  1. Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».
  2. Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι:
    (α) ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζόμενους ή απασχολεί μέχρι και πέντε (5) εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας,
    (β) πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
  3. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Άρθρο 5
Ειδικότερα θέματα χρηματοδότησης

Δικαιούχος, κατά την έννοια του Κανονισμού 1303/ 2013 (ΕΕ L 347/20.12.13), για τους σκοπούς της παρούσας δράσης, είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα θέματα σχετικά με την κάλυψη της δαπάνης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρούσας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως, ιδίως, η διαδικασία ένταξης σχετικού ενάριθμου έργου στο ΠΔΕ, η διαδικασία μεταφοράς των σχετικών πόρων και οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ορίζονται στην απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου έκτου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68) και του άρθρου 47 του ν. 4314/ 2014 (Α’ 265).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ