ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Akazoo η «νέα Folli Follie» που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management

Η Akazoo η «νέα Folli Follie» που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management
Quintessential Capital Management

Η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις κατά της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στον αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq εταιρείας Akazoo.

Η Akazoo, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της streaming μουσικής, βρέθηκε στο στόχαστρο της Quintessential Capital Management, η οποία κατηγορεί τη Διοίκηση της πως παραποιεί τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, η οποία έχει φορολογική έδρα στο Λουξεμβούργο.

Η Akazoo εισήχθη στο Nasdaq μέσω μιας αντίστροφης συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτελώντας στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία InternetQ. H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό site Shareprophets.

Η κορυφαία υπηρεσία της Akazoo, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής όπως το Spotify ή το Deezer και επιτρέπει στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια είναι συνδρομητές, με έσοδα 140 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία αυξάνονται με ρυθμό περίπου 24% ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Akazoo, το 80% των εσόδων της προέρχεται απ' ευθείας από τους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από συνεργασίες με φορείς τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και άλλους.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, η Akazoo φέρεται να αποτελεί ένα σχέδιο πλουτισμού της διοίκησης εις βάρος των μετοχών της και προκύπτουν συντριπτικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Κατά την QCM, η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εργαστεί πρόσφατα σε άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αποδειχθεί αφερέγγυες (π.χ. Globo Plc1) ή ύποπτες (Velti).

Κατά την Quintessential Capital Management οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo θυμίζουν αυτές των Folli Follie, Bio-on, Globo, εταιρείες που το QCM ξεσκέπασε στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες παρουσίαζαν αναληθή στοιχεία. Και στην Akazoo φέρονται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών αρκετά μακριά από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της.

Επίσης, αν και η Akazoo ισχυρίζεται πως διαθέτει πωλήσεις 140 εκατ. δολαρίων, με 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και 5,5 εκατ. συνδρομητές, φέρεται να έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατ. δολάρια λογιστικό κέρδος.

Σύμφωνα με έρευνα της QCΜ ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo είναι αμελητέος, ενώ η κορύφωση των αναζητήσεων αυτών είχε σημειωθεί το 2011-2012 με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ελλάδα ή την Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής και από τότε έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μηδέν. Όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, ισχυροποιούν την άποψη ότι το μέγεθος, ο ρυθμός ανάπτυξης και η γεωγραφική εμβέλεια της Akazoo ενδέχεται να είναι εντελώς ψευδείς.

Παράλληλα, και τα downloads της εφαρμογής της Akazoo είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες τα οποία σύμφωνα με την διοίκησης αναπτύσσονται με διψήφια ποσοστά.

Οι αξιολογήσεις επίσης είναι ελάχιστες, όταν για παράδειγμα στο Google Play οι πιο πρόσφατες αφορούν τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo, ο αριθμός των υπαλλήλων της μειώθηκε κατά 17% ετησίως από 45 σε 26 το 2016-2018. Ο πολύ χαμηλός αριθμός υπαλλήλων, ενώ η εταιρεία έχει πωλήσεις 145 εκατ. δολαρίων συνεπάγεται πως οι πωλήσεις / εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατ. δολάρια. Αυτή η αναλογία είναι 8 φορές υψηλότερη από την αναλογία σε εταιρείες όπως το Facebook ή η Apple, για παράδειγμα.

Η QCM παρατηρεί επίσης πως η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά στην ελεγκτική εταιρεία της Akazoo, αυτή από το 2015 είναι η Crowe LLP, η οποία έχει καλή φήμη και έχει σημαντική θέση στην αγορά διεθνώς. Ωστόσο όπως αναφέρει η QCM, πρόσφατα επιβλήθηκε στην Crowe LLP πρόστιμο από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψος 1,5 εκατ. δολ. για τον έλεγχο που είχε κάνει σε μία εταιρεία η οποία αποδείχθηκε απάτη και χρεοκόπησε.

Το QCM αμφισβητεί επίσης την παρουσία που ισχυρίζεται ότι έχει η Akazoo σε 25 χώρες. Είανι ενδεικτικό πως η QCM προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo σε πάρα πολλές χώρες στις οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι παρούσα και έλαβε το μήνυμα ότι η Akazoo δεν έχει υπηρεσίες στις χώρες αυτές. Στις μόνες χώρες που κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία. Στις δύο μεγάλες αγορές της Akazoo, την Βραζιλία και τη Ρωσία, δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανείς πελάτης της Akazoo.

Καθώς οι εταιρείες streaming μουσικής αγοράζουν συνήθως μουσική από μεγάλους διανομείς μουσικής, η QCM έκανε μία έρευνα με τη Sony Music, από την οποία η Akazoo αγόρασε τον πλήρη κατάλογο για αναδιανομή. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, η Akazoo αγόρασε από τη Sony πνευματικά δικαιώματα που ισχύουν μόνο για πέντε χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Γκάνα και τη Μαλαισία.

Η έκθεση της QCM καταλήγει αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε σε αυτήν την έκθεση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική φύση και τις προοπτικές αυτής της εταιρείας. Η οικονομική και αριθμητική ανάλυση, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, η μείωση του προσωπικού και των γραφείων, όλα δείχνουν μια μικρή και ταχέως συρρικνούμενη εταιρεία. Πώς μπορούμε να το συνδυάσουμε αυτό με τα ισχυριζόμενα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης που υπερηφανεύεται η Akazoo; Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πιστεύουμε ότι η Akazoo μπορεί να φουσκώνει δραματικά τα ποσά εσόδων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επεξεργαστών πληρωμών και εταιρειών-κελύφη (shell companies) σε τρίτες χώρες».

Τέλος, η Quintessential Capital Management καλεί τη Διοίκηση της Akazoo να απαντήσει στις αιτιάσεις του Fund και να μην αρκεστεί σε νομικές ενέργειες κα απειλές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Quintessential Capital Management που αφορά στην Akazoo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ