ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αλλάζει όλα στις ΜΚΟ η κυβέρνηση – Στα υπουργεία νομοσχέδιο «σκούπα»

Τα αλλάζει όλα στις ΜΚΟ η κυβέρνηση – Στα υπουργεία νομοσχέδιο «σκούπα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Νομοσχέδιο που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και προβλέπει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της χρηματοδότησης τους και των προσώπων που μετέχουν σε αυτές έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, έχει ήδη κοινοποιήσει τις σχετικές διατάξεις στα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησε τα όποια σχόλια να υποβληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει μεγάλο βάρος στο να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Παράλληλά, φαίνεται να επιδιώκει να θέσει σε νέες βάσεις και να εκσυγχρονίσει το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στη βάση αυτή δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου μητρώου στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ενδεικτική άλλωστε των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία υποχρεούνται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης να εγγραφούν στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», που συστάθηκε και λειτουργεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Να σημειωθεί πως η χώρα μας θα λάβει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού την επόμενη πενταετία σε συνέχεια των περίπου 2 δισ. ευρώ που της έχουν ήδη καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ζήτημα λογοδοσίας για τα χρήματα αυτά και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη καταγράψει σημαντικές αδυναμίες σε θέματα διαφάνειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο και να θεραπεύσει τις όποιες αδυναμίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως εισαγγελικές αρχές έχουνε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ελέγξουν καταγγελίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, αλλά και με την διαχείριση κονδυλίων που έχουν λάβει οι σχετικές οργανώσεις. Πολλές από τις έρευνες αυτές είναι σε ώριμο στάδιο και ενδεχομένως παράλληλα με τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, να υπάρξουν και ανακοινώσεις για κακώς κείμενα του παρελθόντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ