ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει νέα κρίση

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει νέα κρίση

Ένα περίπεργο μπρα-ντε-φερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την ολοκλήρωση της πρωτης αξιολόγησης του ελληνικου προγράμματος. 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" οι πιστωτές, οι κοινωνικές αντιδράσεις, η ρευστότητα, το προσφυγικό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η φυγή των επενδυτών και η πτώση των αγορών διεθνώς δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό πιέσεων στην κυβέρνηση και στη χώρα που προβληματίζει τις Βρυξέλλες.

«You are in deep shit». Με αυτή την έκφραση κοινοτικές πηγές περιγράφουν μάλιστα στην εφημερίδα τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, είναι προφανές ότι με το κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων να φουντώνει το επόμενο διάστημα δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να αποδεχθεί νέο πακέτο μέτρων στο ύψος που το θέτει το ΔΝΤ.

Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την ολιγωρία που δείχνει στο τα κλείσει το ασφαλιστικό επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση, «είτε για να κάμψει τη στάση των Ευρωπαίων είτε για να εκβιάσει πράγματα στο εσωτερικό». Έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών, με την ελληνική πλευρά να ζητεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και τους πιστωτές να αξιώνουν την υλοποίηση όλο και περισσότερων από τα συμφωνηθέντα, όπως το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που έθεσε ως προϋπόθεση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα κυριολεκτικά στα σκοινιά, εξασθενώντας τη διαπραγματευτική θέση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο μπορεί να "βγάλει" τον Μάρτιο, δημιουργώντας νέα ληξιπρόθεσμα, όμως από τον Απρίλιο τα πράγματα θα αρχίσουν να ζορίζουν. Θα χρειαστεί και πάλι να καταφύγει στα διαθέσιμα των δήμων και αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο ότι οι δήμοι θα ανταποκριθούν στον βαθμό που το έκαναν πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα είπε ότι «αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο - Ιούνιο, καήκαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ