ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση

Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση
Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κάνεις ότι θα υπάρξει ανάγκη για «κούρεμα» καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων, προχώρησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Αγορά.

Στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η επικεφαλής του SSM ανάφερε πως τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. «Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται κούρεμα καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε

Η ίδια αποσαφήνισε πως η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της τήρησης του Μνημονίου, αλλά και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενη ειδικά στα «κόκκινα» δάνεια η κ. Νουί τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι ενδεχόμενες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πώλησής τους, ώστε να ελαφρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η πώληση δανείων δεν είναι η μοναδική λύση, καθώς υπάρχουν πολλά είδη δανείων και επομένως διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Τέλος, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα εξαιρεθούν από τα φετινά τεστ αντοχής, αφού αξιολογήθηκαν ήδη στα τέλη του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ