ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Είμαστε πολύ κοντά σε ανακοινώσεις για την α' κατοικία

Πέτσας: Είμαστε πολύ κοντά σε ανακοινώσεις για την α' κατοικία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Είμαστε πολύ κοντά» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ερώτηση του CNN Greece και της Αμαλίας Κάτζου σχετικά με το εάν υπάρχει πρόοδος στο θέμα της προστασίας της α' κατοικίας.

«Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις», επεσήμανε ο ίδιος.

Σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με το από πού θα καλυφθεί το κονδύλι για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες, ο κ. Πέτσας απάντησε πως θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ένα μέρος από κοινοτικούς πόρους.

Ερωτώμενος για το αν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Ναι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Τηλεδιάσκεψη για την παράταση

Το θέμα της προστασίας της α΄κατοικίας, θα εξεταστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τη σκληρή θέση και την άρνηση των θεσμών στο αίτημα της Αθήνας για παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους λόγω της κρίσης της πανδημίας, φαίνεται πως έπειτα από έναν μαραθώνιο συζητήσεων οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν αρχίσει να γεφυρώνονται και ότι θα υπάρξει συμβιβασμός.

Εκτιμάται ότι η Αθήνα θα κερδίσει μια παράταση 4 μηνών η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταλήξει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς στο τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι, για να ενεργοποιηθεί ενδεχομένως από το φθινόπωρο. Άλλωστε, τον Αύγουστο τα δικαστήρια είναι κλειστά και σταματάει να χτυπά το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου για τον νέο πτωχευτικό διορθώνεται συνεχώς μετά και τις παρατηρήσεις των τραπεζών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί μέσω ανταλλαγής e-mail και τηλεδιασκέψεων.

Σήμερα, πάντως, ολοκληρώνονται οι τριήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Με μια θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).

Εκτός από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της 6ης αξιολόγησης, οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτήν όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η αγορά ενέργειας έχουν μπει προς το παρόν στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Έτσι, στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για 4 μήνες, αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την έκτη αξιολόγηση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ