ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση του outlook - Ασπίδα για την Ελλάδα «μαξιλάρι» ασφαλείας και ΕΚΤ

Γιατί ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση του outlook - Ασπίδα για την Ελλάδα «μαξιλάρι» ασφαλείας και ΕΚΤ
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Μπορεί Fitch, Standard & Poor’s και DBRS να υποβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το αξιόχρεο δεν πειράχθηκε. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι αφήνει παράθυρο για αναβαθμίσεις όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη.  

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν αναμενόμενες τις κινήσεις υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης των προοπτικών της χώρας καθώς ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα στην οικονομία. Ωστόσο, τονίζουν πως είναι σημαντικό πως η πιστοληπτική αξιολόγηση παρέμεινε αμετάβλητη

Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία φέτος ωστόσο θεωρούν πως το 2021 θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν προχώρησαν και σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, ενώ το μαξιλάρι ασφαλείας αποδεικνύεται σε ασπίδα προστασίας της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.

Επίσης, η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η απόφαση της να δέχεται ως εγγύηση ακόμα και junk (σκουπίδια) ομόλογα μέτρησε στην ετυμηγορία των Fitch, Standard & Poor’s και DBRS ώστε να μην προχωρήσουν σε υποβάθμιση και του αξιόχρεου.

Σημειώνεται πως σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor`s, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αξιολόγηση BB- που είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα, εκτιμά πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2020 κατά 9%.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν πετύχει πρώιμες νίκες στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των θυμάτων της covid 19. Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ύφεση περίπου 9% φέτος, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση, προτού ανακάμψει το 2021.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει ο οίκος.

H Standard & Poor’s είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο με προοπτικές θετικές.

Και η DBRS υποβάθμισε το outlook της Ελλάδας από «θετικό» σε «σταθερό», διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη σύσταση BB (low). Ο οίκος προχώρησε στην κίνηση ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του αντίκτυπου που έχουν στην Ελληνική οικονομία. Η DBRS βλέπει βαριά ύφεση για φέτος και αβεβαιότητα για το 2021.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε και απέτρεψε μεγάλη διασπορά του ιού. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν το αντίκτυπο αλλά οι οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ