ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις των δανειστών για εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων

Πιέσεις των δανειστών για εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων

Μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, ψαλίδι σε εφάπαξ και μέρισμα, αυστηρό πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις και εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων μπαίνουν στο τραπέζι για να αποφευχθούν μειώσεις στον βασικό κορμό των κύριων συντάξεων.

Οι δανειστές ασκούν πιέσεις στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης ζητώντας να μειωθεί κάτω από τα 384 ευρώ και συγκεκριμένα στα 300 ευρώ. Παράλληλα απαιτούν να δίνεται μετά τα 20 έτη και όχι στα 15 που ισχύει σήμερα.

Το κουαρτέτο ζητεί συγκεκριμένα μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ (στο πλαίσιο της προσωπικής διαφοράς) όσο και για τους νέους.

Αντιμέτωποι με αλλαγές θα έρθουν και περίπου 415.000 συνταξιούχοι που παίρνουν τρεις ή και περισσότερες συντάξεις μια και με το νέο υπολογισμό μπαίνει πλαφόν στο εισόδημα το οποίο μπορεί να πέσει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα.

Μειώσεις θα επέλθουν στα εφάπαξ τα οποία με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα μειωθούν κατά 5%, ενώ όσον αφορά στο μέρισμα το Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30.

Σχετικά με τις εισφορές, όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν κατά 1% και όχι κατά 1,5% κάτι που σημαίνει ότι η μείωση που θα επέλθει στα έσοδα θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ δηλαδή από τα 600 εκατ. ευρώ στα 320 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση 1% στις εισφορές, αντί για 1,5% θα σημαίνει ότι θα μπουν στο στόχαστρο οι επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω.

Τέλος, για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις των αγροτών η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Έτσι, οι αγρότες θα καλούνται να επιλέξουν, τόσο το ύψος των εισφορών, όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% ή 14%, στην δεύτερη σε 14% ή 16% και στην τρίτη σε 20%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ