ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των καταθέσεων κατά 5,15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο εν μέσω κορωνοϊού

Αύξηση των καταθέσεων κατά 5,15 δισ. ευρώ  τον Μάρτιο εν μέσω κορωνοϊού
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στα 145,088 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις εγχώριες τράπεζες, σημειώνοντας αύξηση 2,848 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου (142,240 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο ότι λόγω της κρίσης οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε προγραμματισμένες προμήθειες και πληρωμές. Ακόμη, αποδίδεται στο ότι λόγω της αβεβαιότητας επενδυτές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ρευστοποίησαν επενδύσεις (κυρίως αμοιβαία κεφάλαια) αυξάνοντας τα ρευστά διαθέσιμα τους.

Οι συνολικές καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανήλθαν στα 162,4 δισ. ευρώ, ήτοι στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2015. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 8% και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 5,15 δισ. ευρώ. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η αύξηση των καταθέσεων του Δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση κατά 2,304 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες, έναντι μείωσης κατά 963 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους αυξήθηκε σε 1,7% από -15,8% τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 1,505 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 601 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 19,8% από 17,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,677 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 484 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 117 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 1,341 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Αλλά και η ροή των δανείων σημείωσε μικρή αύξηση τον Μάρτιο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 0,1% από -0,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.702 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 302 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2020, ήταν θετική κατά 1.859 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 462 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,6% από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 3,4% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.655 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 360 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 6,1% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 205 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 102 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Μάρτιο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ