ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης
AP Photo/Jean-François Badias

Την ετοιμότητά της να αυξήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και να προσαρμόσει όλα τα μέσα πολιτικής της τράπεζας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, στην έκταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, με τον κατάλληλο τρόπο, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με έναν διατηρήσιμο τρόπο, σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευσή του για συμμετρία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει την πλήρη επανεπένδυση των ποσών από τις αποπληρωμές των ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος APP για μία μακρά χρονική περίοδο αφού αρχίσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο για τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα χορηγεί στις τράπεζες από τον Ιούνιο του 2020 και για ένα έτος σε μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο επιτόκιο των συναλλαγών αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα ισχύει την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, για τις τράπεζες που επιτυγχάνουν τα όρια χορηγήσεων δανείων, (lending performance threshold), το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021 θα είναι τώρα μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που ισχύει την ίδια περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ