ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ύφεση μεταξύ 5% έως 12% στην ευρωζώνη το 2020

Λαγκάρντ: Ύφεση μεταξύ 5% έως 12% στην ευρωζώνη το 2020
AP Photo/Jean-François Badias

Ύφεση μεταξύ 5% έως 12% αναμένει πως θα παρουσιάσει η οικονομία της ευρωζώνης το 2020 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με όσα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 που ήταν μερικώς μόνον επηρεασμένο από τον κορωνοϊό, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ίδια προϊδέασε για μια πολύ βαθιά ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, λέγοντας πως θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τη συρρίκνωση της οικονομίας τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III). Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III κατά την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 σε 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που επικρατούσαν κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, για αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει το όριο απόδοσης δανεισμού, το επιτόκιο κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 θα είναι τώρα 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο.

Ακόμη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs). Η νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους θα εφαρμοστεί για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.

Τα PELTROs θα αποτελούνται από επτά πρόσθετες πράξεις αναχρηματοδότησης που ξεκινούν τον Μάιο του 2020 και λήγουν σε μια σταδιακή ακολουθία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με τη διάρκεια των μέτρων εξασφάλισης. Θα πραγματοποιούνται ως διαδικασίες διαγωνισμού σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο που είναι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που επικρατούν κατά τη διάρκεια ζωής του κάθε PELTROs.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως από τα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, το PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τη διευκόλυνση και την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές για την Ευρωζώνη του ευρώ που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών», είπε και προσέθεσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, τόνισε πως οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις αγορές στο πλαίσιο του πρόσθετου προσωρινού κονδυλίου ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Στο σημείο αυτό είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Για τις επανεπενδύσεις των πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν, τα οποία αγοράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων είπε πως θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.

Για το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων είπε πως αποφασίσθηκε να παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού», τόνισε.

Η ίδια είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πλήρως διατεθειμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται. Στη βάση αυτή τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ ο πληθωρισμός από 0,7% τον Μάρτιο, υποχώρησε στο 0,4% τον Απρίλιο, ενώ οι αποπληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ