ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμος μήνας ο Ιούλιος για τις απολύσεις - 45 μέρες προστασίας όσων έχουν υπαχθεί σε αναστολή

Κρίσιμος μήνας ο Ιούλιος για τις απολύσεις - 45 μέρες προστασίας όσων έχουν υπαχθεί σε αναστολή
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η επέκταση του μέτρου της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ τον Μάιο και η χρήση της εκ περιτροπής απασχόλησης με αντίστοιχη μείωση των αμοιβών κατά 50%, συγκαταλέγονται στα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν τους εργαζομένους για μεγάλο διάστημα και ειδικά δεν τους προστατεύουν από απολύσεις, παρά μόνον για περίπου έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, μέχρι σήμερα στα μέτρα ενίσχυσης εντάχθηκαν πάνω από 515.910 επιχειρήσεις-εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν 851.520 εργαζομένους. Αυτός ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα να επιστρέφει στην εργασία. Ωστόσο, η ανησυχία που υπάρχει για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε παράταση του μέτρου, αλλά αυτή τη φορά για έναν μήνα, τον Μάιο, και όχι για 45 ημέρες. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά τη διάρκεια της παράτασης του ενός μηνός θα υπολογιστεί αναλογικά στα 534 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που θα επανέλθουν μετά τη λήξη της αναστολής θα πρέπει να απασχοληθούν κανονικά τουλάχιστον για 45 ημέρες. Όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να απολυθούν ούτε οι ίδιοι ούτε όσοι δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Η συγκεκριμένη ρήτρα μη απόλυσης ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των μέτρων.

Οι εργοδότες οφείλουν επίσης να διατηρήσουν τους ίδιους όρους απασχόλησης, για αυτό το διάστημα, με το πρότερο καθεστώς. Το μεγάλο ερώτημα αφορά το τι θα συμβεί μετά το προστατευτικό διάστημα των 45 ημερών. Στο εργατικό δίκαιο του ιδιωτικού τομέα δεν αναγνωρίζονται μορφές μονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι μετά μπορούν να γίνουν απολύσεις. Το εάν αυτό το δυσμενές σενάριο επιβεβαιωθεί θα το ξέρουμε στα μέσα Ιουλίου, οπότε θα εκπνεύσει το 45ημερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ