ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρισέ: Επιτακτική η θέσπιση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

Τρισέ: Επιτακτική η θέσπιση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης
O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαους Ρέγκλινγκ ESM

Στην ανάγκη μεγαλύτερης ομοσπονδοποίησης εντός της ζώνης του ευρώ αναφέρθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλαους Ρέγκλινγκ από το βήμα συνεδρίου του ESM στο Λουξεμβούργο.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υιοθέτησε την πρόταση που πρώτος είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και «μικρού» ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή των 19 μελών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να δημιουργηθεί θέση μόνιμου και πλήρους ωραρίου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας εντεταλμένος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με ένα και αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο και ταυτόχρονα να αποτελεί και τον πρόεδρο του Eurogroup», ανέφερε, σχηματοποιώντας τη θέση του.

Σε σχέση με το «μικρό» ευρωκοινοβούλιο, ο Τρισέ ανέφερε πως θα μπορούσε να υπάρξει ειδική σύνθεση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μόνο με τα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό θα επιφορτιζόταν με την οριστική επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν ή του Eurogroup σε σχέση με τη λήψη μέτρων για την ανταγωνιστικότητα, τα διαρθρωτικά και τα δημόσια οικονομικά.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαους Ρέγκλινγκ ο οποίος επικρότησε τις θέσεις Τρισέ πήγε ένα βήμα παραπέρα εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργίας προϋπολογισμού της ευρωζώνης, θέση που είχε εκφράσει ήδη από το 2012 ο πρώην ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ