ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Διευρυμένη σύσκεψη Μητσοτάκη – τραπεζιτών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Διευρυμένη σύσκεψη Μητσοτάκη – τραπεζιτών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνη Γεωργιάδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τους επικεφαλής των τραπεζών.

Δεδομένων των πονοκεφάλων που δημιουργούν στις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια και η αθροιστική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, της αξίας των ενεχύρων τους και των πιστοληπτικών τους αξιολογήσεων από τους οίκους, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ήδη προγράμματα που σκοπεύουν να παράσχουν μη τραπεζική ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, καλύπτοντας μέρος των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

Ενδεικτικά, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, έχει ήδη εκκινήσει η επιδότηση κλάδων που θα υποβάλουν σχέδια εκσυγχρονισμού (π.χ. βιομηχανία) και επιβίωσης (αερομεταφορές και ακτοπλοΐα), αλλά και η χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων.

Στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης βρίσκεται και η χορήγηση νέων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου προς πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυτός ο μηχανισμός παροχής εγγυήσεων θα είναι έτοιμος έως τις 10 Μαΐου, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν σταδιακά οι επιχειρήσεις που θα ανοίγουν μετά το lockdown.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και η επιδότηση επιτοκίου τραπεζικών δανείων πληττόμενων επιχειρήσεων από τον προϋπολογισμό έως το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες ήταν ενήμεροι, δηλαδή πλήρωναν τις δόσεις τους έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποβλέπει να ρίξει στην οικονομία ρευστότητα άνω των 10 δισ. ευρώ, η οποία θα κατευθυνθεί σε δανειολήπτες που δεν θα είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ή θα είχαν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών ώστε η ρευστότητα αυτή να διοχετευθεί στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πτώση του τζίρου τους και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ