ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από stress test κορωνοϊού περνά τις τράπεζες ο SSM

Από stress test κορωνοϊού περνά τις τράπεζες ο SSM
AP Photo/Virginia Mayo, File

Στην αποκάλυψη ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) διεξάγει την παρούσα περίοδο ειδική ανάλυση της ευπάθειας των τραπεζών της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια και υποθετικά σοκ, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Αντρέα Ένρια ανέφερε πως πρώτος στόχος του SSM είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη από αυτήν την κρίση, συνεχίζοντας να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς θα ξεδιπλωθεί η κρίση. Ως προληπτικοί επόπτες, ο ρόλος μας είναι να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και να ελπίζουμε για το καλύτερο», είπε.

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας διεξάγει συγκεκριμένες ασκήσεις για να αποτιμήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

«Πραγματοποιούμε μια ανάλυση της ευπάθειας των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια και υποθετικά σοκ. Αυτή η ανάλυση θα μας δώσει μια καλή κατανόηση για το πώς η κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες, που βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και τι μπορεί να γίνει για να τους μετριάσει», δήλωσε ο Ιταλός επικεφαλής του SSM.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως η Διαδικασία Επισκόπησης και Αξιολόγησης (SREP) της ΕΚΤ για το 2020 επαναπροσδιορίστηκε πλήρως για να επικεντρωθεί στους κινδύνους που εκτυλίσσονται σε μεμονωμένες τράπεζες και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα ρίσκα αυτά αποτελεσματικά.

Ο Ένρια σημείωσε παράλληλα πως η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει τις προσπάθειές της ζώνης του ευρώ για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

«Πολλά μέτρα στήριξης που επηρεάζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, επομένως μπορεί να υπάρχει πειρασμός να αναπτυχθούν πολιτικές που στοχεύουν στην προστασία των τοπικών ιδρυμάτων και να εστιάσουν αδικαιολόγητα στο δανεισμό τους σε εθνικούς πελάτες», ανέφερε ενδεικτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ