ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν φόβισε τις αγορές η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την ΕΚΤ

Δεν φόβισε τις αγορές η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την ΕΚΤ
AP Photo

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε σήμερα πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Public Sector Purchase Programme -PSPP) που εισήγαγε η ΕΚΤ το 2015 παραβιάζει «εν μέρει» το γερμανικό σύνταγμα.

Ωστόσο, το δικαστήριο ανέφερε πως δεν θεωρεί πως το PSPP παραβιάζει την ευρωπαϊκή συνθήκη ως προς την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Κατά το δικαστήριο, μετά από μια μεταβατική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) θα πρέπει να σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα PSPP, εκτός και αν η ΕΚΤ επιδείξει αναλογικότητα στις αγορές ομολόγων, ήτοι δεν στηρίζει περισσότερο ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία.

Ομοίως το δικαστήριο σημειώνει πως η Bundesbank πρέπει να διασφαλίσει πως τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει και διακρατά στο χαρτοφυλάκιό της, θα πωληθούν στη βάση μιας στρατηγικής που θα συντονίζεται με το Ευρωσύστημα.

Οι αγορές ερμήνευσαν την απόφαση του δικαστηρίου θετικά με αποτέλεσμα οι τιμές ομολόγων και μετοχών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ