ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Επίδομα 800 ευρώ και στον πολιτισμό - Οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες

Αποκλειστικό: Επίδομα 800 ευρώ και στον πολιτισμό - Οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες
Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό Γραφείο του Πρωθυπουργού

Από τις 8 Μαΐου θα μπορούν όσοι δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο που είναι ανηρτημένο στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας https://supportemployees.services.gov.gr/ για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Μέχρι τις 12 Μαΐου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις, με την καταβολή των χρημάτων να πραγματοποιείται στις 14 και 15 Μαΐου. 

Πλέγμα μέτρων στήριξης για τον πολιτισμό, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για τον Πολιτισμό θα ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού Λία Μενδώνη.

Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος είναι πλέον με τη νέα ρύθμιση οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι του κλάδου, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι διερμηνείς, οι πάροχοι πολιτιστικού περιεχομένου και οι ταξιθέτες.

Ο χώρος του πολιτισμού, όπως αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι είναι κατακερματισμένος, με βασικά χαρακτηριστικά την αδήλωτη εργασία. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι πολύ δύσκολο να ομαδοποιηθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αόρατοι.

Παρόλα αυτά το προηγούμενο διάστημα οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέλαβαν πρωτοβουλίες για στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Καταρχάς σε όλους τους μισθωτούς στον πολιτισμό, κατεβλήθη η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ετσι έλαβαν το επίδομα περί τους 30.000 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μερίμνησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι έλαβαν κι εκείνοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται στις 15.000.

Και η στήριξη θα συνεχιστεί, καθώς από τις 8 Μάϊου μέχρι και τις 12 Μαΐου θα μπορούν όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού να εισέλθουν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας https://supportemployees.services.gov.gr/ και να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο που έχει ήδη αναρτηθεί ώστε να τους καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού. Βασική προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα είναι η συμπλήρωση του σχετικού εντύπου. Η καταβολή των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε σειρά δράσεων για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι έχουν ενεργές συμβάσεις, προβλέπεται η ένταξη στηνειδική αποζημίωση σκοπού των 800 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ