ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά η Κομισιόν μιλάει για βιώσιμο χρέος

Εκτοξεύονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά η Κομισιόν μιλάει για βιώσιμο χρέος
ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοίνωσε σήμερα πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει το 2020 ύφεση 9,7%, πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 196% του ΑΕΠ, ωστόσο ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι αποσαφήνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι παραδοχές αυτές δεν επηρεάζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ιταλός Επίτροπος κατά την παρουσίαση των Εαρινών Οικονομικών Προβλέψεων της Κομισιόν και ερωτηθείς για το θέμα του χρέους ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα θα απολαύσει την ίδια ευελιξία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επίσης, κατέστη σαφές από το ανακοινωθέν του Eurogroup τον Μάρτιο -και επιβεβαιώθηκε μία εβδομάδα μετά το ECOFIN- ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύουμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία στις αγορές. Η δε συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των SΝP και ANFAs θα γίνει στο Eurogroup Ιουνίου».

Πάντως, η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου συνιστά μια παραδοξότητα δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πληθωρισμός, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έχουν, λόγω κορωνοϊού, ανατραπεί πλήρως σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και προσδοκίες.

Να τονισθεί πως προ εξαμήνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε -με τα τότε δεδομένα - πως το χρέος ήταν βιώσιμο τουλάχιστον έως το 2032, εξετάζοντας το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών.

Στο τότε βασικό σενάριο της ΕΕ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα διατηρούνταν μέτριες, γύρω στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032. Στη συνέχεια, θα άρχιζαν να αυξάνουν ελαφρά αλλά θα διατηρούνταν γύρω στο 14% του ΑΕΠ ως το 2060. Στο αρνητικό σενάριο της ΕΕ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα έφθαναν στο 20% του ΑΕΠ το 2042 και θα συνέχιζαν ανοδικά.

Με την κατάσταση που έχει διαμορφώσει σήμερα ο κορωνοϊός η δυναμική του ελληνικού χρέους και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμη πιο αρνητικά από το αρνητικό σενάριο της ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή επιλέγει να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ