ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επομένη εβδομάδα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Την επομένη εβδομάδα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επιβεβαίωση ότι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα αφιχθούν στην Αθήνα κάποια στιγμή μέσα στην επομένη εβδομάδα για τη συνέχιση της αξιολόγησης προχώρησε στέλεχος του Ευρωσυστήματος που ρωτήθηκε από το CNN Greece.

Αν και η τεχνική εργασία σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο όλες οι πλευρές θέλουν να συνεχιστεί η αξιολόγηση, ώστε να βρεθούν οι συγκλήσεις που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει πως είναι πλήρως εφικτό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Πάντως η ανταλλαγή στοιχείων σε σχέση με το ασφαλιστικό και τα φορολογικά προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, στο ασφαλιστικό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται να έχει δώσει βάρος στη διαχείριση του εσωτερικού μετώπου και να αναζητεί λύσεις για να καταστήσει πιο «ελκυστική»την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους αγρότες. Την ίδια στιγμή δεν έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις στους πιστωτές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν το διάλογο.

Στο μέτωπο της φορολογίας, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με το ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά δεν προχωρά σε νέες προτάσεις προς ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, για τις αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Η κυβέρνηση στη φάση αυτή εμφανίζεται να επενδύει στην πολιτική διαπραγμάτευση για να επιταχύνει την αξιολόγηση και ειδικά στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής. Παρά το ότι στο επίκεντρο των συναντήσεων θα είναι η μεταναστευτική κρίση θα υπάρξει συζήτηση και επί της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να θεωρεί πως το χαρτί του προσφυγικού μπορεί να καταστήσει πιο βατή την αξιολόγηση, καθώς η ευρωζώνη έχει αρμοδίως εκφράσει την επιθυμία να διευθετηθούν το συντομότερο τα κρίσιμα μέτωπα του μεταναστευτικού και του ελληνικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ