ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στους απλήρωτους φόρους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Φρένο στους απλήρωτους φόρους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση

Να φρενάρει τη συσσώρευση απλήρωτων φόρων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών , το οποίο διαπραγματεύεται με τους πιστωτές την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπραγματεύεται με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής των φόρων που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων, ώστε τα φορολογικά βάρη να εξοφλούνται σε περισσότερες δόσεις και να μη συσσωρεύονται απληρωτοι φόροι και νέα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς συζήτηση βρίσκονται δύο προτάσεις:

  • Η πρώτη πρόταση προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο και την εξόφληση του νέου φόρου ακινήτων σε έξι δόσεις από το Σεπτέμβριο 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017.
  • Η δεύτερη πρόταση προβλέπει πως ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τόσο για το φόρο εισοδήματος θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, θα ορίζεται ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του ποσού (την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της έκδοσης του εκκαθαριστικού) και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016.

Εάν το Taxis ανοίξει εντός του Μαρτίου και τότε εκκαθαριστεί και η δήλωση τότε η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο και συνολικά ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 9 δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται και προσθετό κίνητρο στους φορολογουμένους να υποβάλουν νωρίς και εγκαίρως τις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να τύχουν μεγαλύτερης (χρονικής) διευκόλυνσης στην εξόφληση των φόρων τους.

Οι φοροτεχνικοί προειδοποιούν

Φοροτεχνικοί προειδοποιούν πως η πληρωμή με το μήνα , αντί για τρεις διμηνίες δόσεις που ίσχυε ως σήμερα, εγκυμονεί δύο βασικούς κινδύνους:

  • Ο πρώτος είναι ότι θα διπλώσουν οι δόσεις φόρων που βεβαιώθηκαν το 2015 και εξοφλούνται μέσα στο 2016 με αυτούς που θα βεβαιωθούν το 2016. Για παράδειγμα χιλιάδες φορολογούμενοι έβαλαν πέρυσι σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων ή σε δόσεις μέσω της πιστωτικής τους κάρτας το φόρο εισοδήματος και θα τον εξοφλούν το αργότερο έως το Σεπτέμβριο 2016.
  • Ο δεύτερος είναι ότι η μηναία εξόφληση θα οδηγήσει σε εκτίναξη των προσαυξήσεων φόρων φορολογουμένων που καθυστερήσουν την εξόφληση μιας δόσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ