ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του Eurogroup η χρήση των 240 δισ. ευρώ του ESM

Στο επίκεντρο του Eurogroup η χρήση των 240 δισ. ευρώ του ESM
ΙΝΤΙΜΕ

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέσω του οποίου θα διοχετευθούν έως 240 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό θα εξετασθούν στο σημερινό Eurogroup.

Δεδομένου ότι ο στόχος είναι ο μηχανισμός να είναι λειτουργικός έως την 1η Ιουνίου στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο ESM θα δανείζει τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, αλλά και το πως θα μπορούν να αξιοποιούνται τα σχετικά χρήματα.

Οι Ιταλοί, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας επιδιώκουν μία ευρύτερη ερμηνεία για τις δαπάνες που θα μπορούν να καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από την άλλη επιμένουν ότι ο μηχανισμός πρέπει να στηρίζει αποκλειστικά δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης τα κράτη μέλη θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση έως 2% του ΑΕΠ τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Παράλληλα, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συζήτηση θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρωομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 και θα προετοιμάσει το έδαφος για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τα πορίσματα της 11ης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας στην Πορτογαλία (11-13 Φεβρουαρίου 2020), ενώ το Eurogroup θα συζητήσει και το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Αυστρίας για το 2020 με βάση τη γνώμη της Επιτροπής της 17ης Απριλίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ