ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλγαρία συστήνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων

Στη Βουλγαρία  συστήνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων

Ένα ακόμη ακράδαντο στοιχείο έρχεται να καταδείξει πως οι συστάσεις εταιρειών Ελλήνων σε Βουλγαρία και Κύπρο έχουν πάρει την μορφή επιδημίας.

Αυτή το φορά δεν είναι τα στοιχεία της βουλγαρικής κυβέρνησης ή των κυπριακών αρχών που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για τις ιδρύσεις - διαγραφές επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΓΕΜΗ για τις πρώτες 40 ημέρες του έτους (1/1/2016-9/2/2016) οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις ιδρύσεις εταιρειών. Συγκεκριμένα, από τη αρχή του έτους και έως τις 9 Φεβρουαρίου 2016 συστάθηκαν 2.303 εταιρείες όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι ιδρύσεις επιχειρήσεων είχαν ανέλθει στις 3.736 εταιρείες. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο η ποσοστιαία μείωση άγγιξε το 38,35%.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποδίδεται στο ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα ξαφνικά τράβηξε χειρόφρενο, αλλά στη «μόδα» ίδρυσης βουλγαρικών επιχειρήσεων από Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να αποφεύγουν τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης (29%), αλλά και τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ, που όλα δείχνουν πως θα αυξηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας το 2011 οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία έφταναν συνολικά τις 2.199. Ωστόσο, εκ τότε αυξήθηκαν σημαντικά και μόνον το 2014 συστάθηκαν περίπου 2.500 νέες εταιρείες από Έλληνες επιχειρηματίες. Σήμερα περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν έδρα τη Βουλγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ