ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις να ανοίξει πλήρως η αγορά των «κόκκινων» δανείων

Πιέσεις να ανοίξει πλήρως η αγορά των «κόκκινων» δανείων

Πιέσεις προκειμένου να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο η αγορά των «κόκκινων» δανείων ασκούν οι θεσμοί στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διευρύνουν διαρκώς τον κατάλογο των δανείων τα οποία η ελληνική πλευρά φέρεται να επιθυμεί να διατηρήσει για μία μεταβατική περίοδο σε καθεστώς προστασίας. Στην κατηγορία αυτή μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί τα στεγαστικά δάνεια κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει ακόμη τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.

Ωστόσο ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM δεν συμμερίζονται τις σχετικές θέσεις και επιθυμούν να μπει πωλητήριο στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και τις οφειλές των πιστωτικών καρτών.

Οι θεσμοί θεωρούν πως μόνον μέσω της ενεργούς διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα μειωθούν οι προβλέψεις που εγγράφουν οι τράπεζες για διαγραφές δανείων και θα αποκατασταθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.

Το 2015 θα κλείσει για τις τράπεζες με συνολικές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ. Στόχος το 2016 είναι το ποσό αυτό να πέσει στα 6 δισ. ευρώ. Αλλά για να το πετύχουν θα πρέπει να περιορίσουν τη συσσώρευση μη εξυπηρετουμένων δανείων και την είσπραξη των υφιστάμενων.

Αλλά μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι δανειολήπτες αγνόησαν τις προειδοποιητικές επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες προ εβδομάδων προκειμένου να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους με την προσδοκία που οι όροι ρύθμισης δανείων θα βελτιωθούν περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ