ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν Ρωσία-Σαουδική Αραβία

Πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν Ρωσία-Σαουδική Αραβία
REUTERS/Nick Oxford/Files

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, ύστερα από συνομιλίες στο Κατάρ.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει εξίσου σταθερή και δεν θα αυξηθεί, από το πάγωμα της παραγωγής, τουλάχιστον προσωρινά.

Όπως δήλωσε ο Ολιβιέ Τζέικομπ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας πετρελαίου Petromatrix GmBh: “Το πάγωμα δεν θα δημιουργούσε μια άμεση αναστροφή, αλλά δημιουργεί μια καλύτερη βάση για την ανάκτηση της τιμής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι σημείωσε ότι “Το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα είναι ‘επαρκές’ και η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να θέλει να καλύπτει τη ζήτηση των πελατών του”, μετά από συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν επίσης να συμμετάσχουν στο πάγωμα, όπως δήλωσε ο αλ-Ναίμι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μετά την ανακοίνωση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ μετρίαζαν σήμερα τα κέρδη τους. Τα συμβόλαια μπρεντ ήταν 2,4 % υψηλότερα στο Λονδίνο στα 34,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο της τάξεως 6,5 %.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 10, 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, λιγότερα από την ποσότητα που παρήγαγε τον Ιούνιο του 2015 (η οποία έφτανε τα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια).

Η Ρωσία παρήγαγε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τον ίδιο μήνα, ποσότητα ρεκόρ για μετά τα σοβιετικά δεδομένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ