ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νευρικότητα και ρευστοποιήσεις φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ετυμηγορία της MSCI

Νευρικότητα και ρευστοποιήσεις φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ετυμηγορία της MSCI
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ψαλίδι» στις μετοχές που συμπεριλαμβάνει στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard έβαλε χθες η Morgan Stanley Capital International MSCI, κάτι που συνεπάγεται πως θα υπάρξουν εκροές στο Χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν βγήκαν χθες από τον MSCI Greece Standard και μεταφέρθηκαν στο δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Έτσι, στον δείκτη MSCI Greece Standard παρέμειναν μόνο οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil.

Οι αλλαγές (rebalancing) για τους δείκτες MSCI έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου, οπότε οι επόμενες ημέρες θα είναι αυξημένης νευρικότητας στην αγορά.

Η έξοδος των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τιτάν από το δείκτη MSCI Greece Standard συνεπάγεται πως index funds θα αποεπενδύσουν από αυτές, ήτοι πως θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο.

Ο δείκτης MSCI Greece έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς. Αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση - Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο - με στόχο να αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως.

Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του δείκτη το Μάιο και το Νοέμβριο, ο δείκτης εξισορροπείται και σταθμίζονται οι συμμετοχές των μεγάλων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ