ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπ. Πρωτοψάλτης: Ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού και στήριξη στους εποχικούς του κλάδου

Σπ. Πρωτοψάλτης: Ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού και στήριξη στους εποχικούς του κλάδου
ΙΝΤΙΜΕ

Σε τρίμηνη παράταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού προχωρά, όπως αποκάλυψε στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ενώ σχεδιάζεται αύξηση των διανυκτερεύσουν και κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μέχρι τις 21 Μαΐου οι αιτήσεις για τα 400 ευρώ στους ανέργους, ενώ μελετάται οικονομική ενίσχυση στους εποχικούς του τουρισμού.

Μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους για να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των συγκεκριμένων ανέργων φτάνει τους 19.500.

Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας ο κ. Πρωτοψάλτης επεσήμανε πως έχει δοθεί δίμηνη παράταση και πως οι πληρωμές γίνονται κανονικά. Οι παρατάσεις αφορούν περί τους 220.000 ανέργους.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση στα επιδόματα ανεργίας, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ επεσήμανε πως ο Οργανισμός σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και υπάρχει μια ευρεία εργαλειοθήκη που μπορεί να στηρίξει την αγορά εργασίας.

«Κοιτάμε πως πάνε τα πράγματα και μελετάμε διάφορους τρόπους στήριξης του εργατικού δυναμικού παρατάσεις και ανάμεσα στα εργαλεία είναι και οι παρατάσεις και υπάρχει η σκέψη να υπάρξει η παραταθούν τα επιδόματα και το Μάιο, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα ανεργίας και κοινωφελούς εργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός διαρκώς σχεδιάζει νέες δράσεις για τους ανέργους που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Έτσι, ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα θα επιδοτήσει 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δυο προγραμμάτων. Το πρώτο αφορά το κοινωφελές πρόγραμμα των 36.500 θέσεων εργασίας που είναι σε δήμους και το οποίο σχεδιάζεται και θα δώσει 8μηνες θέσεις πλήρους εργασίας σε ανέργους με μοριοδότηση, ώστε να είναι ωφελημένοι οι μακροχρόνια άνεργοι. Το δεύτερο πρόγραμμα καλύπτει 8.500 θέσεις εργασίας πάλι για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 με 67 ετών, με χρονική διάρκεια 12 + 12 μήνες και το οποίο θα στηρίξει θέσεις εργασίας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με τον κ. Πρωταψάλτη, υπάρχουν εν εξελίξει προγράμματα που αφορούν 30.000 θέσεις εργασίας και άλλες 20.000 που αφορούν προγράμματα που δεν «έτρεξαν και επανασχεδιάζονται ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και αποτελεσματικά.

Για τους εποχικούς υπαλλήλους του τουρισμού ο κ . Πρωτοψάλτης ανέφερε πως ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει δράσεις και συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.

«Παρακολουθούμε την αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και έχουμε εργαλεία για να στηρίξουμε, όπως παροχές, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα είναι αποτελεσματικό και μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που υπάρχουν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ.

Για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ο κ. Πρωτοψάλτης αποκάλυψε πως ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα επιμηκυνθεί για τρεις μήνες, τουλάχιστον μέχρι τέλος Οκτωβρίου το φετινό πρόγραμμα. Έτσι από τις 140.000 επιταγές που είχε εκδώσει ο ΟΑΕΔ, είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο 27.000 πριν από την πανδημία και για τις 113.000 που υπολείπονται, θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Παράλληλα, για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο ξεκινάει 1η Αυγούστου, ο ΟΑΕΔ μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία μελετά την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ώστε να μπορούν να γίνουν αλλαγές, όπως μεγαλύτερες επιδοτήσεις, περισσότερες διανυκτερεύσεις, ενώ μελετάται και η κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το πρόγραμμα και να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τα ξενοδοχεία αλλά και να δώσουμε κίνητρα στους δικαιούχους να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές», προσέθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ