ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες φέρνει η αποκάλυψη των αδήλωτων τετραγωνικών

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες φέρνει η αποκάλυψη των αδήλωτων τετραγωνικών
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη κατασκευή, σπεύδοντας τώρα να τα δηλώσουν στους δήμους για να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα, δεν έχουν εμφανίσει τις επιφάνειες αυτές ούτε στο έντυπο Ε9

Υπάρχουν και περιπτώσεις τακτοποιημένων επιφανειών οι οποίες ενώ έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο δεν έχουν αποτυπωθεί στο Ε9.

Οι ιδιοκτήτες που διορθώνουν τώρα την εικόνα των ακινήτων τους και στο Περιουσιολόγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα ΕΝΦΙΑ για τις «ξεχασμένες» επιφάνειες και μάλιστα αναδρομικά από το 2015.

Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση οι προθεσμίες τρέχουν για τη δήλωση των «κρυμμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία μέσα στις επόμενες 43 ημέρες να εμφανίσουν την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους στους δήμους προκειμένου να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ